Als mijn kind niet zo vervelend doet

“Als mijn kind niet zo vervelend doet, zou ik heel gelukkig zijn!” is een uitspraak die menig ouder wel eens slaakt. “Hoe doet uw kind dan vervelend?” vraag ik dan meestal. Veel gehoorde antwoorden zijn: hij of zij luistert nooit, wordt altijd boos of pest steeds zijn of haar kleine broertje of zusje. De sfeer in huis lijdt er enorm om en ouders lijken het tij niet te kunnen keren. Ze zijn ten einde raad en vragen me wat ze moeten doen en of ik kan helpen.

Jazeker kan ik hen helpen, maar dat kan niet zonder de steun van beide ouders! Zij zijn vaak de belangrijkste schakel om verandering bij hun kind te bewerkstelligen. “Hoe dan?” vragen ze me. “Wij vertonen toch niet dat vervelende gedrag?” Dat klopt inderdaad. Toch zullen zij zich juist anders moeten gaan opstellen om hun kind zo te helpen ander gedrag te laten zien.

Want kinderen zijn nooit expres vervelend. Kinderen willen het in principe altijd goed doen voor hun ouders. Laten ze toch vervelend gedrag zien, dan is dat een teken dat ze ergens last van hebben oftewel een probleem hebben. Aan ouders en mij dan de taak te onderzoeken wat dat dan is.

Het kan zijn dat het kind op een negatieve manier aandacht vraagt, die het anders niet krijgt. Het kan zijn dat het zijn ouders spiegelt in gedrag. En het gedrag kan nog vele andere mogelijke oorzaken hebben.

Een vraag die ik ouders dan ook stel is: “Wat hebben jullie al zelf geprobeerd om het gedrag van je kind te veranderen? Ik krijg dan vaak als antwoord “straf geven”. En meteen erachteraan “maar dat helpt niet”. Dat is ook niet gek, want dat neemt de oorzaak van het gedrag ook niet weg.

Als ouders steeds hetzelfde reageren op vervelend gedrag van hun kind en dat helpt niet, “Stop daar dan mee”, is mijn advies. “Probeer iets anders en kijk of het werkt”. Dus neem als ouders het initiatief te veranderen. Want op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot.

Dus alleen maar zeggen “Als mijn kind niet zo vervelend doet, zou ik heel gelukkig zijn” helpt niet. Maar kom in actie! Ga met je kind in gesprek en luister voornamelijk. Dat is vaak al een hele kunst, want kinderen horen te gehoorzamen en als ouder weet je wel wat goed is voor je kind, toch? Als je écht gaat luisteren naar je kind, hoor je de oplossing. Want het kind weet zelf vaak heel goed waar de schoen wringt.

Succes met luisteren. En kom je er niet uit, dan staat Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven altijd klaar om met je mee te denken!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172