Al onze kinderen krijgen dezelfde opvoeding

Ik hoor het ouders vaak zeggen: “Al onze kinderen krijgen dezelfde opvoeding”. Als ik doorvraag geven ze als reden dat dit het eerlijkst is. Maar is dit voor de kinderen ook het best?

Kinderen uit één gezin

Kinderen uit één gezin hebben dezelfde ouders en delen een gedeelte van hun genetisch materiaal. Toch zijn ze vaak heel verschillend. Het verschil in persoonlijkheid en probleemgedrag is vaak net zo groot als het verschil tussen kinderen uit verschillende gezinnen. Dat komt door de niet gedeelde omgevingsfactoren. Enkele daarvan zijn dat beide ouders anders opvoeden, verschil in aandacht geven en verschil in discipline hebben. Dit alles kan een negatief effect op kinderen hebben. Ook blijkt de plaats in de kinderrij en het geslacht gevolgen te hebben voor de te ontvangen opvoeding.

Het helemaal op dezelfde wijze opvoeden van kinderen, vooral als kinderen verschillen in leeftijd en temperament, is niet mogelijk en ook niet wenselijk. Kinderen hebben ieder hun eigen benadering nodig. Het ene kind leert makkelijker dan het andere kind. Of het ene kind heeft meer structuur nodig dan het andere kind. Of het ene kind is verlegener en komt minder goed voor zichzelf op.

Wat is dan de beste opvoeding voor onze kinderen?

Alle kinderen zijn uniek en hebben dus een persoonlijk passende opvoeding nodig. Waar voor het ene kind duidelijke structuur in huis nodig is, kan dit voor een ander kind heel benauwend werken. Misschien heeft het andere kind juist meer ruimte nodig om te exploreren. Ook kan het zijn dat het ene kind gematigd moet worden in aandacht krijgen en het andere juist hierin gestimuleerd mag worden. Door het opleggen van dezelfde regels en opvoeding aan kinderen uit één gezin kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Hoe voeden ouders hun kinderen op? Vaak nemen ze de opvoeding over van hoe ze die van hun ouders hebben gekregen. Maar het komt ook voor dat ouders zich tegen hun eigen opvoeding afzetten en het juist heel anders gaan doen. In beide gevallen is hun eigen opvoeding een maatstaf. Maar past die ook bij ieder van hun eigen kinderen? Dus “Al onze kinderen krijgen dezelfde opvoeding”: liever niet!

Vraagt u zich nu af of u uw kinderen de best mogelijke opvoeding geeft of heeft u hulp nodig? Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven kijkt graag met u mee! Want gedragsproblemen voorkómen is beter dan “genezen”.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172