Negatieve gedachten en overtuigingen

Negatieve gedachten en overtuigingen: van tijd tot tijd hebben we ze allemaal. Doordat we negatieve ervaringen opdoen kunnen dergelijke gedachten overtuigingen gaan worden. Deze zetten zich dan vast in ons hoofd en werken belemmerend op onze ontwikkeling. Helaas hebben ze ook de neiging om werkelijkheid te worden door self fulfilling prophecy. De zelfvervullende voorspelling is in aanvang een foute definitie van de situatie die nieuw gedrag oproept, waardoor de oorspronkelijke foute kijk waar wordt. Zo kan een minderwaardigheidscomplex onze prestaties gaan beïnvloeden en dat zelfbeeld bevestigen. Dit kan weer leiden tot faalangst.

Voorbeelden van negatieve gedachten en overtuigingen

  • Ik mag geen fouten maken
  • Niemand wil mij helpen
  • Ik ben lelijk
  • Het lukt me toch niet
  • Ik heb altijd pech
  • Ik kan nooit kiezen

We herkennen er vast wel een paar. Vaak zijn deze gedachten en overtuigingen ons al op jonge leeftijd aangepraat. Dat kan gebeurd zijn door onze ouders, klasgenoten of juffen en meesters op school. Een voorbeeld is dat een juf jou en je ouders ooit verteld heeft dat je nooit goed zult kunnen rekenen. Het gevolg zal zijn dat je geen moeite meer gaat doen, want je leert het immers toch nooit. En dus haal je een laag cijfer voor je rekenproefwerk. Zo wordt een belemmerende overtuiging geboren en in stand gehouden.

Wat helpt om belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende overtuigingen is om deze kritisch onder de loep te houden. Vraag je dus af: Is het waar dat ik nooit goed zal kunnen rekenen? Waar is dat dan op gebaseerd? En hoeveel invloed heb ik zelf hierop? Is het dus een mening geweest van de juf of is het echt een feit?

Laat je toekomst niet bepalen door negatieve gedachten en overtuigingen, maar kom in actie! Je hoeft het niet alleen te doen, want Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, biedt persoonlijk passende hulp.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172