Emoties zijn nuttig

Emoties hebben we allemaal en dat is maar goed ook. Emoties zijn nuttig. Ze helpen ons, want ze hebben een signaalfunctie. Ze geven ons namelijk informatie over hoe wij de wereld ervaren en wat we nodig hebben. We onderscheiden een aantal soorten emoties.

Soorten emoties

Primaire emoties, die nodig zijn om te overleven:

  1. Bang: bang voor onbekende dingen, waardoor kinderen bijvoorbeeld nieuw en onbekend voedsel niet makkelijk zullen eten. Of waardoor ze, als ze nieuwe mensen ontmoeten, dicht bij hun ouders blijven. Dit zijn onbewuste emoties. Kortom: nieuwe dingen kunnen gevaarlijk zijn. Angst beschermt ons. Bij angst ontstaat overlevingsenergie.
  2. Boos: boos worden we als mensen over onze grenzen heen gaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat we geen “nee” kunnen zeggen. Of als anderen je onrecht aandoen. Bij boosheid ontstaat energie om te handelen.
  3. Bedroefd: verdriet is nodig om ons te laten ervaren dat wij behoefte hebben aan steun van anderen. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan aandacht en nabijheid. Het verbindt ons. Ook heeft verdriet een functie bij verlies. Met behulp van intens verdriet kan men makkelijker afstand nemen van de verlieservaring. Bij verdriet ontstaat energie om teleurstelling en gemis te kunnen verwerken.
  4. Blij: blijheid is nodig om te voorzien in onze levenslust. Deze emotie werkt helend en maakt ons aantrekkelijk voor contacten met anderen. Bij blijheid ontstaat energie om ons te verbinden met de ander.

Secundaire emoties

Secundaire emoties worden opgeroepen door gedachten en overtuigingen. Dit zijn bewuste emoties. Bijvoorbeeld: kinderen met faalangst denken dat ze iets niet kunnen. Of een moeder is boos op haar partner, omdat hij te weinig tijd voor haar heeft.

Tertiaire emoties

Tertiaire emoties zijn emoties die we onbewust hebben overgenomen van onze ouders. Hierbij kun je denken aan angst voor spinnen. Je kind is bang voor spinnen, omdat moeder dat ook is. Door deze aangeleerde angst kan je kind loyaal blijven aan haar moeder.

Hoe ga je als ouder om met de emoties van je kind?

Als je kind een emotie laat zien is dat dus goed, want emoties zijn nuttig. Als kinderen geen emoties meer vertonen, maak je dan pas echt zorgen! Dus als je kind boos wordt, vraag je dan als ouder af welke behoefte hierachter schuilgaat. Blijf als ouder kalm en schiet zelf niet ook in de emotie. Lukt dit tegenwoordig niet zo goed? Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, biedt persoonlijk passende hulp.

 

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172