Straffen en belonen

Veel ouders zouden graag opvoeden met minder straffen en belonen. Ze hebben vooral een hekel aan altijd maar weer boos te moeten worden. Vaak gebeurt straffen dan uit onmacht. Maar hoe gaat je kind naar je luisteren als je niet gaat straffen en belonen?

Alle ouders voeden hun kind op met de beste bedoelingen. Maar kinderen ervaren dat niet altijd zo. Soms zijn ze nog te jong om dit te kunnen inzien. Het komt ook voor dat kinderen gewoon aan het experimenteren en ontdekken zijn. Aan ouders dan de taak om grenzen aan te geven. Straffen en belonen is daarbij een veel gebruikte manier.

Echter, straffen en belonen heeft te maken met autoriteit. Dus met macht, manipulatie en controle. Er zijn twee soorten van macht. Ten eerste is er de beschermende macht: je grijpt in als er gevaar dreigt. Ten tweede is er de bestraffende macht: je hebt als ouder ergens een oordeel over. Het is goed om als ouder eerst eens te kijken naar welke macht je inzet.

Hierna kun je kijken naar het waarom van je opgestelde regels. Welke behoefte heb jij als ouder? Wat wil je bereiken? En waar komt deze behoefte vandaan? Kan deze behoefte ook op een andere manier ingevuld worden? En kijk vooral ook naar waarom je kind zich gedraagt zoals het zich gedraagt. Welke behoefte van je kind gaat hierachter schuil? Als je die eenmaal weet, kijk dan of je samen met je kind tot een oplossing kunt komen. Maak hierbij vooral ook gebruik van geduld en humor.

Uitwerking van straffen en belonen

Want wat is de uitwerking van straffen en belonen?

  • Je kind wordt niet intrinsiek gemotiveerd, maar gaat gewenst gedrag vertonen. Hierdoor kan boosheid en verdriet gaan opstapelen. Dit kan er later uitkomen als een uitbarsting van agressie of via ziekte.
  • Je werkt angst, schuld, schaamte en competitie bij je kind in de hand.
  • Je gaat voorbij aan de behoefte van je kind. Het voelt zich niet gezien.
  • Je ontneemt je kind de mogelijkheid zijn ontwikkelingstaak te doorlopen.
  • Je kind leert niets over samenwerken, harmonie en wederzijds respect.

Zorg dat het niet “ik, ouder” en “jij, kind” is, maar dat het “wij, ouder en kind” wordt. Ga dus samenwerken. Want je wilt immers dat je kind uit vrije wil “ja” zegt op jouw verzoek. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172