Curlingouders

Wat zijn curlingouders? Curlingouders zijn ouders die hun kind overbeschermend opvoeden. Deze ouders poetsen alle obstakels op het pad van hun kind weg, zodat het met zo weinig mogelijk weerstand volwassen kan worden. Zie daar de vergelijking met de curlingsport. De vraag is echter: “Is dit wenselijk”? Het antwoord is “nee”. Deze opvoedstijl kan ervoor zorgen dat het kind zich niet volwaardig kan ontplooien.

Hoe komt het dat ouders op deze manier hun kind opvoeden? Vaak zie je dat ouders dit niet bewust doen. Hun bedoelingen zijn goed en ze doen het uit liefde voor hun kind. Ze willen dat hun kind gelukkig is en hen veel leed besparen. Ze zijn bezorgd om hun kind en willen het beschermen tegen het kwaad van de buitenwereld. Bovendien willen ze dat het altijd leuk is voor hun kinderen en zetten hun kinderen centraal.

Op zich is hier niets mis mee, maar soms gaan ouders daarin te ver. Dan zorgen ouders zó goed voor hun kind, dat het averechts gaat werken. Het begint vaak klein en onschuldig, zoals het kind schoenen met klittenband geven in plaats van het kind leren zelf zijn schoenen te strikken. Maar ook het helpen bij het maken van huiswerk en het soms zelfs overnemen hiervan door ouders komt voor. Wat te denken van het feit dat ouders op school gaan regelen dat hun kind in de klas bij hun vriend(in) komt te zitten.

Wat leren ouders hun kinderen hiermee? Ze leren dat papa en mama al hun problemen oplossen en zelfs proberen te voorkómen. Maar ze ontnemen hiermee hun kind ook de kans zich te ontwikkelen op andere gebieden. Denk hierbij aan weerbaarheid en assertiviteit, omgaan met teleurstellingen en incasseringsvermogen. Deze ervaringen kunnen kinderen met curlingouders veel minder opdoen. En dat staat hun ontwikkeling van zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfredzaamheid enorm in de weg. Ze krijgen niet de mogelijkheid om dingen uit te proberen, fouten te maken, tegenslagen te ervaren, oplossingen te bedenken en te reflecteren op hun eigen gedrag.

Beschermen van het kind door ouders is goed, maar te veel beschermen kan een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind hebben. Liefhebbende ouders, die er zijn voor hun kind als er iets misgaat of tegen zit, daar heeft het kind het meest aan.

Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven kijkt graag met u mee naar uw eigen opvoedstijl en geeft tips waar wenselijk.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172