Je kind kan niet stoppen met gamen

Het is etenstijd, maar je kind kan niet stoppen met gamen. Je waarschuwt je kind om over vijf minuten te komen eten en het helpt niet. Jij, als ouder, loopt naar je kind en zet de computer uit of verbreekt de wifi-verbinding. Vaak eindigt het dan voor beide partijen in tranen. Dat is niet wat je als ouder wilt. Het moet toch anders kunnen. Maar hoe dan?

Om hierachter te komen is het nodig dat je weet wat er gebeurt in de hersenen van je kind. Als je kind achter een scherm (TV/tablet/PC/GSM) zit te gamen of een filmpje zit te kijken, is het mentaal in een andere wereld. Want zulke schermen hypnotiseren als het ware de hersenen. Het licht, het geluid en het design van het spel brengen de hersenen in een flow. Je kind gaat zich er goed bij voelen en wil niets anders meer doen. En al helemaal niet uit het spel gaan!

Tijdens het spelen of film kijken produceren onze hersenen dopamine, een neurotransmitter die het gevoel van stress en pijn vermindert. Als plotseling het spel afgebroken wordt omdat je moet gaan eten, daalt het dopamineniveau hard. Dit kan letterlijk leiden tot een pijngevoel in het lichaam. En dat is het moment waarop kinderen gaan schreeuwen. Het maakt niet uit of ouders het moment van stoppen al aangekondigd hebben of niet. Wat kun je dan wel doen?

Wat wel werkt als je kind niet kan stoppen met gamen is het volgende. Ga als ouder naast je kind zitten en stap in zijn wereld. Kijk met hem mee naar het spel en leef je in. Toon interesse en stel vragen als: Op welk level zit je nu? Wat is dat voor een personage? Wat moet je doen om een volgend level te halen? Als je kind gaat antwoorden, komt het uit de flow van spelen. Het keert langzaam terug in de echte wereld. De dopaminespiegel daalt langzaam en je kunt in gesprek gaan met je kind. Er zal geen geschreeuw meer zijn en je boodschap van etenstijd zal beter aankomen nu. Dit alles hoeft maar twee minuten te duren. Zo kun je ontspannen aan tafel gaan en samen genieten van de maaltijd.

Wilt u een persoonlijk advies? Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, staat voor u klaar!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172