Je kind luistert niet

Herkenbaar? Je vraagt je kind om een klusje te doen, maar je kind luistert niet. Of je zegt dat je kind niets uit de schappen van de supermarkt mag pakken, maar je kind doet het toch. Je vraagt je kind zijn speelgoed op te ruimen voor het naar bed gaat, maar jij als ouder staat het uiteindelijk toch weer op te ruimen.

Ondanks de goede intenties van ouders saboteren ze zo nu en dan hun eigen opvoedaanpak. De bedoeling van opvoeden is, dat het kind uiteindelijk zelfstandig zijn leven kan leven. Maar soms gaat het mis en trappen ouders in een aantal valkuilen.

Valkuilen

Welke valkuilen zijn dat dan?

  • Geen consequenties verbinden aan gedrag. Als je met je kind een regel hebt afgesproken en het houdt zich daar vervolgens niet aan, kun je een waarschuwing geven. Houdt het kind zich er nog steeds niet aan, dan volgt een consequentie. Komt de straf niet, omdat je het als ouder gezellig wilt houden, dan denkt je kind dat je niet betrouwbaar en makkelijk te manipuleren bent. Kinderen hebben grenzen nodig en gaan daarnaar op zoek. Net zolang totdat ze deze gevonden hebben. Dus blijf kalm en standvastig bij je regel en volg deze kalm op.
  • Geen grenzen stellen. Stel zowel fysieke als mentale grenzen, want deze geven het kind het gevoel van waardering, veiligheid en dat je van ze houdt. Zo leer je het kind verantwoordelijk te worden voor zijn eigen acties.
  • Continu toegeven. Als je kind een snoepje vraagt, zeg je nee. Maar het kind blijft vragen en na een paar keer nee te hebben gezegd, geef je toe om van het gezeur af te zijn. Hiermee verlies je je autoriteit en respect en geef je het kind de boodschap mee: als je maar lang genoeg zeurt, krijg je je zin. Als je uiteindelijk toch van plan bent het kind een snoepje te geven, doe het dan meteen, zodat je niet in inconsequent gedrag hoeft te vervallen.
  • Je als een bediende te gedragen. Ruim niet voor het kind op, omdat dat sneller gaat. Laat het kind zijn eigen spullen opruimen en het zo onderdeel van het gezin te voelen. Zo leer je het verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan. Zorg er ook voor dat klusjes niet als straf ervaren worden!
  • Door je communicatie kun je als ouders intimiderend overkomen. Dat kan zowel verbaal als non-verbaal. Alhoewel je heel boos kunt worden als een regel overtreden wordt, probeer toch kalm te blijven. Houd je emoties onder controle, blijf op een rustige toon praten en toon geen bestraffende vinger.
  • Vergelijk je kind niet met zijn broertje of zusje, vriendje of vriendinnetje. Hiermee werk je een laag zelfbeeld van je kind in de hand en dat wil je als ouder niet. Benadruk daarentegen de sterke kanten en kwaliteiten van je kind en geef het hiermee zelfvertrouwen.
  • Help niet té veel. Laat kinderen taken doen die bij hun leeftijd passen. Hoewel het veel sneller gaat als ouders het voor hun kind doen, leert het kind hier niets van. Laat het kind met vallen en opstaan ontdekken hoe iets het handigst gedaan kan worden. En het vergroot hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
  • Niet goed luisteren. Ouders hebben de neiging het allemaal te weten en dit hun kind te willen uitleggen en leren. Beter is om te luisteren naar hoe je kind er zelf over denkt en hierbij vragen te stellen.

Doen jullie als ouders je best, maar lukt het toch even niet? Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, kan helpen.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172