Geldproblemen bij jongeren

Geldproblemen bij jongeren kunnen grote gevolgen hebben. Zij kunnen in de stress raken en kunnen dan gaan stelen, drugs dealen of andere wegen verzinnen om aan geld te komen. Ook verzuimen ze vaker op school en zijn ze vaak moe, doordat ze veel werken. Ze denken minder na over de toekomst, omdat ze vooral bezig zijn met het afbetalen van hun schulden. Dit alles wil je als ouder niet. Je hebt als ouder je kind geleerd goed met geld om te gaan en daarin ook het goede voorbeeld gegeven. Ondanks dit alles is je kind toch in de problemen gekomen. Je wilt als ouder je kind helpen, maar het lukt niet. Wat dan?

Het is goed te kijken naar de oorzaak van deze geldproblemen. Mogelijke oorzaken van geldproblemen bij jongeren zijn:

  • Veranderingen in hun leven: zoals overgang naar middelbare school, overgang naar het beroepsonderwijs en op kamers gaan wonen.
  • Persoonlijke psychosociale situatie: gebrek aan weerbaarheid, verslaving.

Hoe weersta je immers verleidingen? Want reclames en de invloed van vrienden kunnen groot zijn. Wil je kind steeds de nieuwste mobiele telefoon van Apple? Wil je kind bij de groep (blijven) horen en dus alleen dure kleren van Tommy Hilfiger dragen? Horen daar ook dure Nike Air Max schoenen bij? In de puberteit is de invloed van vrienden heel groot. Het kan zijn dat je kind niet tegen de groepsdruk is opgewassen. Hij wil erbij blijven horen en niet gepest worden om afwijkende kleding.

Hoe maak je hem weerbaarder? Hoe zorg je ervoor dat hij werking van reclames doorziet? Want reclamebureaus spelen heel handig in op het gevoel van jongeren. Hoe blijf je als ouder goed in contact met je kind en kun je hem steunen?

Ook hier kan Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven helpen. Ik kijk graag met ouders en jongere mee om patronen te herkennen en waar nodig te doorbreken.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172