Is mijn kind gameverslaafd?

Ouders vragen zich wel eens af: “Is mijn kind gameverslaafd? Mijn kind gamet veel. Hoe weet ik nu of het een verslaving aan het worden is?”. Om als ouders duidelijke regels hierover te kunnen stellen is kennis over gamen nodig. Daarom is het verstandig dat ze informatie verzamelen over gamen en de risico’s die het met zich mee kan brengen.

Tips

Ik raad ouders aan zich in ieder geval te verdiepen in de games die hun kind speelt. Dat kan door deze eens samen met hun kind te gaan spelen en te vragen wat het zo leuk vindt aan deze games. Je kind zal je met plezier de speluitleg geven. Dit is tevens een manier om in gesprek te blijven met je kind. Een andere manier om meer te weten te komen van games is door op Youtube naar trailers van de spellen te kijken.

Ook kun je op internet de geschiktheid van een spel checken met behulp van het Pan-European Game Information (PEGI) classificatiesysteem. Het kan je helpen om duidelijke grenzen te stellen aan welke games het mag spelen, hoe lang, hoe vaak en op welke tijdstippen. Doe dit in overleg met je kind, want als je kind mee mag denken over de regels zal de kans groter zijn dat het zich eraan gaat houden. Leg je kind eventueel ook uit dat veel gamen risico’s met zich mee kan brengen, zoals gameverslaving. En dit kan weer leiden tot geldnood als hij steeds de nieuwste games blijft kopen.

Klachten bij gamen

Maar ook kan veel gamen leiden tot lichamelijke klachten. Doordat je bij gamen veel zit, is een goede houding belangrijk. Dus vergeet ook niet regelmatig te bewegen. Te veel gamen kan leiden tot slaapproblemen. Waarschuw je kind altijd dat het nooit met zijn echte naam online gaat, geen persoonlijke informatie achterlaat en de chatfunctie eventueel uitzet. Dit kan cyberpesten en grooming voorkomen.

Houd als ouder verder goed in de gaten of de schoolresultaten van je kind tot problemen kunnen leiden of dat vriendschappen eronder gaan leiden. Let goed op of je kind kan stoppen met gamen, of dat het altijd langer doorspeelt dan afgesproken. Kinderen en jongeren die eenzaam zijn, weinig zelfvertrouwen en weinig sociale vaardigheden hebben, krijgen sneller problemen met gamen. Ook mensen met autisme en AD(H)D lopen extra risico op problematisch gamen. Gamen wordt voor hen een vlucht uit de echte wereld naar de virtuele wereld, zodat ze emoties niet hoeven te voelen.

Vraagt u zich nu af: “Is mijn kind misschien gameverslaafd?” Of zoekt u hulp? Bel vrijblijvend met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172