Faalangst bij kinderen

Faalangst bij kinderen: ik kom het regelmatig tegen. Maar wat is dat nou precies? Faalangst is de angst om onder te presteren en op die manier niet aan de verwachtingen van jezelf of anderen te kunnen voldoen. Deze angst kan optreden bij leerprestaties (cognitief), in de sociale omgang en bij lichamelijke (motorische) handelingen die beoordeeld worden als de aandacht op een mislukking deze zaken blokkeert.

Cognitieve faalangst

Bij faalangst voor cognitieve taken gaat het om proefwerken, het maken van een scriptie, of ander ‘hersenwerk’. Hierbij onderscheiden we actieve en passieve faalangst. Actieve faalangstigen werken hard om een zo’n goed mogelijk resultaat neer te zetten. Passief faalangstigen hebben het idee dat hun inspanning nergens toe leidt. Ze werken slordig en bereiden zich oppervlakkig voor en besteden hun tijd aan dagdromen of opstandig gedrag.

Sociale faalangst

Daarnaast onderscheiden we faalangst voor sociale taken. Durf ik in het openbaar iets te zeggen bij een bruiloft of begrafenis? Zeg ik tegen de slager dat het ‘net een onsje te veel is’? Op school komt dit vooral terug bij het houden van een spreekbeurt.

Motorische faalangst

Tenslotte kennen we ook faalangst voor motorische taken. Iets presteren met je lijf, zoals bij sportwedstrijden of het maken van een tekening. Uiteraard hebben mensen vaak last van een combinatie. Bij een spreekbeurt kun je natuurlijk te maken hebben met cognitieve en ook sociale faalangst.

Hoeveel mensen hebben last van faalangst? Onderzoek wijst steeds weer uit dat tussen de 10% en 13% van alle jongeren tussen 12 en 14 jaar last hebben van faalangst. Over volwassenen zijn geen exacte cijfers bekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat kinderen met faalangst vaak ook een ouder hebben, die faalangst heeft. Andere oorzaken die faalangst in de hand werken zijn een beschermende of verwaarlozende opvoedstijl, perfectionisme en ongeduld.

Faalangst bij kinderen kun je herkennen aan verlegen en teruggetrokken gedrag, maar ook clownesk gedrag of snel boos worden. Vaak hebben deze kinderen een negatief zelfbeeld en kunnen ze complimenten niet binnen laten komen. Faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een schoolfobie. Dus wees alert op je kind en wacht niet te lang met hulp vragen! Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, helpt graag kind en ouders in hoe hier het beste mee om te gaan.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172