Verschil tussen pesten en plagen

Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Bij pesten zoeken de pesters frontaal de aanval op en willen het kind bewust kwaad doen. Maar bij plagen willen de plagers eigenlijk geen kwaad doen en bewegen ze vaak letterlijk mee, zoals het achter iemand aan lopen. Bij plagen is er sprake van machtsgelijkheid, bij pesten machtsongelijkheid. Plagen gebeurt incidenteel, pesten structureel, langdurig en intensief. Plagen levert geen blijvende schade op, pesten heeft nadelige gevolgen op psychisch en/of fysiek vlak.

Pesten: het blijft helaas een tijdloos thema. Nog steeds wordt 23% van de basisschoolleerlingen gepest, ondanks alle pestprotocollen ten spijt! Als volwassene kun je je nog precies herinneren wie er vroeger in je klas of op school jou pestte. En ook weet je nog pijnlijk duidelijk te vertellen waarmee of wat ze tegen je zeiden. Je werd uitgescholden, gekleineerd en misschien ook wel geslagen. Bepaalde woorden die toen tegen je gezegd werden, kunnen nu onbewust een trigger geworden zijn, waardoor je nu ogenschijnlijk vanuit het niets plotseling ontzettend boos of verdrietig kunt worden.

Als je merkt dat je kind gepest wordt, wacht dan niet langer, maar kom in actie! Want pesten schaadt de ontwikkeling van ieder kind.

Risico’s van gepest worden zijn:

  • Psychosomatische gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, buikpijn, bedplassen, vermoeidheid, depressie, verminderde eetlust, slecht slapen
  • Meer risico op faalangst en onderpresteren

Wordt jouw kind gepest en kun je hulp gebruiken om je kind weerbaarder te maken? Neem dan contact op met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven en wacht niet totdat het erger wordt. Want voorkómen is beter dan genezen.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172