Trauma bij kinderen

Om naar een trauma bij kinderen te kunnen kijken is het handig wat meer te weten over de werking van de hersenen. Want wat gebeurt er in de hersenen bij een trauma of langdurige stress?

De hele dag door zijn onze hersenen in een bepaalde staat van alertheid. Bij de één is deze iets hoger dan bij de ander, maar onder normale omstandigheden zit deze staat van alertheid in een veilige zone. Toch kan de mate van alertheid hoger worden en boven deze veilige zone uit komen. Dan ben je overalert. Je schrikt snel en bent snel boos en bang. Ook kan de mate van alertheid zo laag worden dat deze onder je veilige zone uit komt. Dan ben je vaak verstijfd en staar je veel voor je uit. Om trauma’s te kunnen verwerken is het nodig dat je in je veilige zone van alertheid functioneert.

Gevaren van langdurige stress

Als je lang onder je niveau van veilige alertheid zit, raak je depressief en kun je dissociëren. Je denkgebieden van je hersenen zitten op slot en je lijkt voor een buitenstaander niet bereikbaar. Als je lang boven je niveau van veilige alertheid zit, sta je in de overlevingsstand. Ook nu zitten de denkgebieden van je hersenen op slot en neemt het gevoelssysteem de regie van je over. Deze staat op alarm en dus op overleven!

Trauma

Bij een trauma ben je in een vicieuze cirkel geraakt. Door een trigger, iets wat nu in je omgeving gebeurt en wat lijkt op iets uit de situatie van het oorspronkelijke, vroegere trauma, reageren de emotiegebieden (vaak angsten) in je hersenen direct, zonder je denkgebieden te raadplegen. Deze angsten zitten dus op een onbewust niveau. Ook al is de trigger van nu niet bedreigend, onze hersenen vergelijken deze met de vroegere gebeurtenissen en slaan meteen alarm. Je hartslag gaat omhoog en het zweet breekt je uit. Praten helpt dan niet meer, immers die hersengebieden staan op “uit”.

Bij een trauma bij kinderen kan psychotherapie je helpen deze triggers te herkennen en leren hoe je daar anders mee om kunt gaan, zodat je weer binnen je veilige niveau van alertheid kunt komen en je weer lekker in je vel komt te zitten. Wil je weten hoe? Bel met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, om te horen wat ik voor je kan betekenen.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172