Je kind wordt gepest. Wat nu?

Je kind wordt gepest. Om dit te horen als ouder, gaat je door merg en been. Dit kan niet, dit mag niet, dit moet stoppen! Maar hoe?

Als je kind thuiskomt en vertelt dat het gepest wordt op school of bij de sportvereniging is dat héél vervelend! Wat adviseer je als ouder aan je kind dan om te doen? Negéren, vechten of wegrennen misschien? Maar waar is jouw kind echt mee geholpen? Wat werkt echt? Negéren helpt vaak niet, maar wat wel helpt is dat je kind zelf in actie komt. Wat kan het kind zélf doen om het plagen of pesten te stoppen?

Oorzaken van pesten

Oorzaken van pesten zijn divers. Het kan zijn dat je kind wordt gepest omdat het heel slim is, of omdat zijn ouders heel rijk of arm zijn. Maar het kan ook zijn omdat het zich anders kleedt dan de rest, een bril draagt, rood haar heeft of een handicap heeft. Of je kind heeft een andere geaardheid. Maar soms is er helemaal geen aanleiding en zoeken ze gewoon iemand om vervelend tegen te doen. Dan pesten kinderen om stoer te doen en omdat andere kinderen dan bang voor ze zijn. Je kunt je afvragen wie er dan eigenlijk een probleem heeft; de gepeste of de pester?

Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, geeft het gepeste kind middels psycho-educatie inzicht in hoe pesten werkt. Daarnaast wordt met het kind geoefend in ander gedrag, zodat het weerbaarder wordt en het pesten uiteindelijk zal stoppen. Maar Duim Voor Jou kan desgewenst ook de pester helpen. Want je kunt je afvragen waarom de pester pest? Waarschijnlijk compenseert hij iets. Als we daar samen achter komen, hoeft de pester niet meer te pesten. Dan zijn zowel het kind dat pestte als het kind dat gepest werd geholpen en gelukkig!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172