Invullen of doorvragen?

Ben je een ouder die gaat invullen of doorvragen? Vaak wordt er even nagedacht voordat ouders hierop een antwoord hebben. Want hoe reageer je als ouder op het gedrag van je kind?

Wat vaak gebeurt is dat ouders gaan invullen voor hun kind. Ze denken te weten wat er in hun kind omgaat of wat het voelt en benoemen dat. Dat kan zeker wel kloppen en dus goed gaan, maar regelmatig klopt het ook niet. Wat er dan gebeurt is dat het kind zich niet gehoord en begrepen voelt. Als ouder raak je de verbinding met je kind kwijt en je kind heeft de neiging niet te vertellen wat er dan wél aan de hand is. Dat is niet wat je als ouder wilt en daarom is doorvragen een handigere manier van reageren.

Een voorbeeld: Als ouder zie je je kind met tranen. Twee reacties komen dan vaak voor: je vult het in voor je kind en denkt te weten wat er speelt óf je benoemt wat je ziet en vraagt door. Dus bijvoorbeeld je ziet een traan en zegt: “Je bent zeker verdrietig. Hier heb je een snoepje.” Of je zegt: “Ik zie een traan. Wat is er aan de hand?”. In het laatste geval zal je kind zich meer gehoord en begrepen voelen en makkelijker vertellen waar hij eventueel mee zit. Blijkt hij misschien gewoon last van hooikoorts te hebben….

Dus als je vraagt wat er aan de hand is of wat er gebeurd is, nodig je je kind uit te gaan vertellen. Hij kan dan zijn eigen verhaal kwijt en weet dat je wilt luisteren. Mocht er voor jou als ouder iets niet duidelijk zijn in zijn verhaal, dan kun je nog verder doorvragen. Voorbeelden daarvan zijn: “Hoe precies is dat gegaan?” of “Wie waren erbij?” of “Wat deed of zei die ander dan?”. Door niet in te vullen maar door door te vragen, blijf je in verbinding met je kind!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172