Als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden, komt er veel op hen af. Naast de persoonlijke gevolgen voor iedere ouder apart, zijn er ook ingrijpende gevolgen voor de kinderen.

“Scheiden doet lijden” is een gezegde. En dit geldt zeker ook voor de kinderen. Het is immers niet hún keus, dat ouders uit elkaar gaan. Kinderen blijven loyaal aan beide ouders en dat wordt nu moeilijker gemaakt. Mag je kind vertellen dat hij een leuk weekend bij je ex-partner gehad heeft? Kan je kind enthousiast vertellen over de mooie slaapkamer bij je ex? Mag het vertellen dat de nieuwe partner van je ex zo’n lieve man/vrouw is? Hoe moeilijk voor jou als ouder ook, geef je kind de ruimte om hierover praten.

Als ouders gaan scheiden komen er tal van vragen en onzekerheden op het pad van je kinderen. Hoe help je hen door deze moeilijke periode heen? En hoe zorg je dat er voor jou als ouder ook ruimte is om te rouwen over het verlies van jullie droomplaatje: een liefdevol huwelijk met gelukkige kinderen. En hoe zet je je eigen leven weer op de rit? Wie blijft er in het huis wonen of moet het sowieso verkocht worden? Hoe gaat de boedelscheiding? Kortom: veel vragen en in het begin weinig antwoorden.

Enkele tips:

  • Vertel samen met je ex-partner aan jullie kinderen dat jullie uit elkaar gaan.
  • Leg uit dat de scheiding niet hun schuld is.
  • Vertel dat jullie als ouders evenveel van jullie kinderen blijven houden, ook na de scheiding.
  • Laat je niet negatief uit over je ex-partner in het bijzijn van je kinderen.

Blijkt dat kinderen na de scheiding problemen houden in de nieuwe situatie en dit uiten in lastig gedrag, schroom niet de hulp van Duim Voor Jou in te schakelen. Samen met ouders kijk ik naar wat kinderen en ouders nodig hebben, zodat er snel weer een positieve sfeer heerst.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Kokkie van Aaken van Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172