Seksueel gedrag van pubers

Seksueel gedrag van pubers? Wat moet je ermee als ouders? En hoe ga je reageren? Natuurlijk ben je als ouder vroeger zelf ook puber geweest en kun je je verplaatsen in je kind. Maar tegelijkertijd zijn de tijden ook veranderd. Er kunnen zich nu ook nieuwe zaken aandienen die vroeger niet bestonden en waarvan je dus ook niet weet hoe je er als ouder mee om moet gaan. Ook kun je dan niet bij je eigen ouders te rade gaan. Ga je aan bevriende ouders vragen hoe zij ermee omgaan? Ga je het op school bespreken? Vaak schamen ouders zich en zullen ze deze opties niet kiezen. Duim Voor Jou kan dan hulp bieden!

Zorgen van ouders

Krijg jij als ouder bijvoorbeeld ook de kriebels als je puber met intimiteit en seks gaat experimenteren? En hoop je maar dat de seksuele voorlichting van school voldoende was? Kun je met je puber over seks en alles wat daarbij komt praten? Weet je wat een bangalijst is? Ben je bang dat je kind slachtoffer wordt van sexting of juist meewerkt aan sexting? Zie je ineens een pakje condooms in het nachtkastje van je puber liggen? Wordt de slaapkamer van je kind plotseling een bunker, waar niemand in mag? En wanneer is er in een bepaalde situatie sprake van gezond seksueel of grensoverschrijdend seksueel gedrag?

Om te kijken of bepaald seksueel gedrag van pubers grensoverschrijdend is, kun je jezelf deze vragen stellen:

  • Is er wederzijdse toestemming?
  • Is er sprake van gelijkwaardigheid tussen beiden?
  • Is er sprake van vrijwilligheid?
  • Is het leeftijdsadequaat gedrag?
  • Is het context adequaat gedrag?
  • Is het gedrag zelfrespecterend?

Ook helpen deze vragen je om met je puber hierover in gesprek te gaan. Blijf je zulke gesprekken moeilijk vinden, dan kan Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, altijd helpen. Meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op. Privacy is gegarandeerd!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172