ADHD: wat je moet weten

ADHD, je hoort het steeds vaker om je heen. Maar wat is het nu eigenlijk?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Oorzaken hiervan zijn anders functionerende hersenen, erfelijkheid en invloed van omgeving. Gevolgen hiervan kunnen zijn: overmatige bewegingsdrang, verminderd concentratievermogen, ondoordacht/impulsief handelen of een combinatie hiervan.

Symptomen

Symptomen in de kinderjaren kunnen zijn:

  • Verwondingen
  • Onderpresteren op school
  • Kind trekt zich graag terug, is een einzelgänger en heeft weinig vrienden

Symptomen in de adolescentie kunnen zijn:

  • Ongelukken met motorvoertuigen, zoekt graag een adrenalinerush op (hard rijden)
  • Laag zelfvertrouwen, heeft altijd al gevoel gehad anders te zijn, voelt zich vaak niet begrepen
  • Rook- en middelenmisbruik, gevoelig voor verslavingen

Symptomen in de volwassenheid kunnen zijn:

  • Laag inkomen
  • Werk onder niveau
  • Juridische problemen

Als we horen dat iemand ADHD heeft, zijn we geneigd alleen maar naar de negatieve kant hiervan te kijken. We zien dat iemand moeite heeft om zijn aandacht erbij te houden of dat iemand niet lijkt te luisteren. Ook zien we vaak dat iemand het lastig vindt om instructies op te volgen of moeite heeft om op zijn beurt te wachten. Maar ADHD-ers hebben gelukkig ook veel voordelen. Ze zijn snel enthousiast en nooit saai, zitten vol energie, zijn spontaan, creatief, origineel, bedenken makkelijk oplossingen, voelen emoties van anderen direct aan, hebben veel humor, kunnen hard werken en zijn doorzetters, helpen mensen waarvan ze houden altijd en kunnen zich goed aanpassen.

Wat te doen als je kind de diagnose ADHD heeft gekregen? ADHD gaat nooit helemaal over, maar je kunt samen met je kind wél leren hoe hier beter mee om te gaan, zodat zowel het kind als zijn omgeving minder last ervaren. Je kind structuur en duidelijkheid geven is dus noodzakelijk. En doe daar als ouder ook nog een portie geduld en liefde bij en je zult merken dat je kind beter in zijn vel komt te zitten.

Willen jullie hier hulp bij, neem dan vrijblijvend contact op met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven. Jullie zijn van harte welkom!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172