Nee zeggen: handig of niet handig?

Nee zeggen: hoe vaak zeg je als ouder tegen je kind op één dag “nee”? Let je daar wel eens op? Bijvoorbeeld: “Nee, niet doen!”. Of: “Nee, niet daarheen!”. En herken je ook: “Nee, niet aankomen!, Nee, geen snoepjes meer!” enzovoort….

Soms is het heel handig en verstandig om “nee” tegen je kind te zeggen. Je kind moet immers grenzen krijgen aangeboden van zijn ouders en zich veilig kunnen ontwikkelen. Maar vaak is het ook niet zo handig om als ouder “nee” te zeggen of een zin met het woord “niet” te gebruiken. Vraag je je als ouders wel eens af, wat je met dat “nee” eigenlijk bedoelt?

Natuurlijk weten ouders wel wat ze hiermee bedoelen, maar weet je kind dat ook? Helaas is het voor het kind dat de “nee” krijgt te horen niet altijd duidelijk en kan het hierdoor lastig gedrag gaan vertonen. En dat is nou nét wat ouders niet willen! Dan volgt er namelijk weer een “nee, niet doen” achteraan.

Als een kind zijn hand uitsteekt naar een hete kachel en zich hierdoor dreigt te branden, dan is het noodzakelijk dat je als ouder zegt: “Nee, niet aankomen”. Bij voorkeur zeg je er ook nog bij waarom niet. Namelijk omdat het zijn hand kan verbranden en dat dat heel erg pijn kan doen. Als je puber zijn eerste seksuele ontdekkingen gaat doen, dan is het ook nodig dat je hem waarschuwt en zegt: “Nee, niet zonder condoom vrijen”. En ook hier is uitleg over het waarom weer op zijn plaats. Ga er niet te snel vanuit dat je kind wel weet waarom je nee zegt!

Zo las ik eens een anekdote van een Nederlands gezin dat op een Duits bungalowpark verbleef. De kinderen van dit gezin speelden er lustig op los met de kinderen van de buren. Op moeders vraag wat de namen van de kinderen naast hen zijn, antwoordden ze, dat ze alleen de naam van het jongste kind maar weten. “Die heet Nein, want dat roept die moeder steeds naar haar”.

Is dit nee zeggen voor jullie als ouders herkenbaar en willen jullie hulp hoe je hier anders mee om kunt gaan met je kind? Raadpleeg dan Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

 

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172