Mijn kind verveelt zich in de vakantie

Mijn kind verveelt zich in de vakantie! De grote vakantie is nog maar net begonnen en je kind roept al “Mam, ik verveel me!”. Als ouder is het lekker makkelijk om dan te zeggen “Zet de televisie maar even aan of speel een spelletje op je telefoon”. Dit lijkt een goede oplossing, want het kind kan zich hier vaak prima mee vermaken. Toch heeft deze oplossing volgens deskundigen een negatief effect, want hun hersenen worden onvoldoende gestimuleerd en worden zo lui.

Verveling is eigenlijk heel goed, want het brengt rust en je hoeft even helemaal niets. Het leidt tot creativiteit en het ontwikkelen van interne aanmoediging. Tevens stimuleert het het denken, dat tot oplossingen kan leiden. Ook leren kinderen zo dat verveling misschien niet leuk is, dat dit gewoon kan gebeuren en niet meteen opgelost hoeft te worden. Dat alles helpt kinderen om als ze volwassen zijn zich ook te kunnen vermaken op een manier die hen gelukkig maakt en dat vergroot hun zelfstandigheid.

Wat je als ouder kunt doen

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je je kind zich de hele tijd moet laten vervelen. Om dit te voorkomen kun je als ouder een lijstje opstellen met klusjes in en om het huis, die jullie eventueel samen kunnen doen. Help je kind door een begin te maken en kijk dan of het alleen verder kan werken. Of doe bewust iets samen met je kind, bijvoorbeeld een spel spelen of knutselen, want exclusieve aandacht van een ouder doet het kind goed!

Soms blijft het kind zich toch steeds vervelen. Het beste is om dit dan te accepteren en dit de verantwoordelijkheid van het kind te laten zijn. Wel is het belangrijk om grenzen te stellen: rondhangen mag, maar anderen lastigvallen niet, evenmin als gaan zeuren.

Voor pubers is een vakantiebaantje vaak een oplossing. Hiermee doen ze werkervaring op en leren ze meteen de waarde van geld. Toch zijn voor deze groep hangmomenten nuttig, namelijk voor de rijping van hun hersenen, het verwerken van ervaringen en het stilstaan bij levensvragen. Maar pubers zijn ook vaak gewoon moe.

Mijn kind verveelt zich in de vakantie: laat hem dat af en toe maar lekker doen! Meer weten? Bel vrijblijvend met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

 

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172