Familieopstellingen

Gisteren heb ik een bijscholingsdag gevolgd over familieopstellingen met representanten. Deze werkvorm is ontwikkeld door Bert Hellinger. Familieopstellingen worden alom ingezet om levensvragen van mensen beantwoord te krijgen. Omdat veel mensen er vragen over hebben, volgt hier een korte uitleg.

Uitleg bij een familieopstelling

Hoe werkt een familieopstelling? Als je een opstelling doet, dan doe je dat zonder dat andere familieleden aanwezig zijn. In een kort gesprek geef je aan wat jouw thema is. Op basis daarvan beslist de begeleider welke delen worden opgesteld. Het is de bedoeling datgene waarvan je last hebt zichtbaar te maken. Daarom maakt de begeleider gebruik van zogenaamde representanten. Representanten zijn mensen uit de groep waarmee je de opstelling doet. Zij vertegenwoordigen iets of iemand uit jouw systeem. Dat kunnen bijvoorbeeld je ouders en de vraagsteller zelf zijn.

De cliënt kiest samen met de begeleider tijdens de workshop representanten voor de familieleden. Ook kan men acute ziektes of gevoelens opstellen. De representanten stellen zich op een bepaalde manier in de ruimte op. Als de cliënt de representanten zelf opstelt, is het belangrijk dat hij dit spontaan doet. Dit gaat dus op gevoel en zonder na te denken. Hij richt zijn aandacht op dat moment naar binnen. Op deze manier zet hij de representanten op hun plaats. Hiermee is het werk van de vraagsteller klaar.

Dan gebeurt er telkens weer iets verrassends. Er openbaart zich een krachtenveld, door Hellinger genoemd “het wetende veld”. Door de plaats die representanten nu innemen in een familiesysteem, komt informatie vrij. In het proces daarna worden representanten verschoven. Ook spreken representanten soms met elkaar. Zo vindt de cliënt uiteindelijk een gezonde plek voor iedereen. Dit geldt zeker ook voor de representant van zichzelf. Dit proces kan zeer helend zijn. Hierdoor kan de cliënt oude verstrikkingen en patronen los gaan laten. Nieuwe, gezonde beelden kan de cliënt gaan integreren.

Vaak komen inzichten tijdens of vlak na een familieopstellingen. Ook gisteren hebben we met een aantal mensen familieopstellingen gedaan. Ik ben zowel toeschouwer als representant geweest. Ik heb met eigen ogen gezien dat dit een zeer krachtige interventie is. Mensen krijgen door de opstelling inzicht in hun pijn of last. Ze leren anders kijken naar zichzelf en hun omgeving. Ze zien reacties van de representanten en begrijpen hun gevoelens beter.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172