Hoogbegaafdheid

Het lijkt de droom van iedere ouder, een hoogbegaafd kind. Een glansrijke schooltijd met mooie cijfers en het pad naar een succesvol leven en carrière lijkt geplaveid. 
Maar is dat zo? In de praktijk pakt het vaak anders uit. Een hoogbegaafd kind is lang niet altijd een gelukkig kind. Vaak is er sprake van disbalans, kunnen ze sociaal niet meekomen, ontwikkelen ze faalangst of gaan onderpresteren.

Uitleg hoogbegaafdheid

Maar wat is nu eigenlijk hoogbegaafdheid? Een vaak gebruikte norm is dat iemand een IQ van 130 of hoger heeft. Maar tegenwoordig spreken we van hoogbegaafdheid als een kind beschikt over bovengemiddelde vaardigheden, creativiteit in het denken toont en doorzettingsvermogen heeft. Ook blijkt vaak dat deze kinderen niet alleen hoogbegaafd zijn, maar blijken ze ook nog een andere diagnose te hebben, zoals een vorm van autisme (voorheen syndroom van Asperger), ADHD, hoog sensitiviteit of dyslexie.

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak introverte, hooggevoelige kinderen. Zij beginnen enthousiast aan hun schoolcarrière op het VWO of gymnasium, maar zakken vaak één of meerdere niveaus terug. Deze kinderen wisten al snel dat ze veel wisten en konden en ontvingen daar complimenten voor. Ze vonden het vervelend als ze iets niet wisten en durfden geen fouten te maken. Ze kregen dan extra taken, die meestal meer van hetzelfde waren.

Het eerste jaar van de middelbare school gaat het vaak nog wel goed met ze, maar daarna komt er de klad in. Ze voelen zich vaak niet begrepen door leerkrachten en worden door klasgenoten buitengesloten omdat ze anders zijn. Deze jongeren vluchten dan in veel computeren op hun kamer, of hangen op straat met rokende en drinkende pubers. Ze krijgen vaak een etiket opgeplakt zoals lui, dom of onverschillig zijn. Dit is schadelijk voor hun zelfbeeld.

Vermoed u dat uw kind problemen heeft, omdat het misschien hoogbegaafd is? En wilt u weten hoe uw kind en u, als ouders, hier het beste mee om kunnen gaan? Neem dan vrijblijvend contact met op met Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven.

 

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172