Verwachtingen van ouders

Verwachtingen van ouders ten aanzien van hun kinderen kunnen tot grote problemen leiden. Om maar met een paar voorbeelden te beginnen.

Enkele voorbeelden

Van kinderen uit een migrantengezin wordt door ouders verwacht dat ze hun eigen culturele tradities bewaren. Hoe moeilijk kan dat zijn voor deze kinderen, die nu in een ander land wonen met een andere cultuur. In hun omgang met hun vrienden worden ze hier dagelijks mee geconfronteerd en soms ook gepest. Blijven ze loyaal aan hun ouders of kiezen ze hierin hun eigen weg? Dit dilemma kan een zware druk op hun schouders leggen, waar ze geen raad mee weten. Dit kan gaan leiden tot ongewenst gedrag van kinderen en psychosociale problemen.

Maar ook in autochtone gezinnen spelen vaak verwachtingen, in de psychologie legaten genoemd. Bijvoorbeeld: Ouders zijn het niet eens over de sportkeuze van hun kind. Maar ook seksuele geaardheid van kinderen, het vernoemen van kinderen naar (groot)ouders, dezelfde beroepskeuze als ouders, keuze van een geloof of religie kunnen bronnen van problemen zijn. Zelfs als het kind hierin aan de verwachtingen van ouders voldoet en hiermee conflicten voorkomt, kan het in zijn latere leven hier veel last van krijgen als blijkt dat dit niet de eigen keuze was.

Legaten zijn er dus in alle soorten en maten. Door deze te herkennen en erkennen in je gezin van herkomst, biedt dit de mogelijkheid te onderzoeken of je als ouders ook legaten hebt naar je eigen kinderen toe. Wat wil je hiermee als ouders? Het bewustworden hiervan kan je kinderen gaan bevrijden van verlammende gewoontes en tradities van vorige generaties. En hiermee kun je een zware last van hun schouders wegnemen en problemen voorkomen.

Met deze voorbeelden wil ik zeker niet met een beschuldigende vinger naar ouders wijzen! Ouders handelen vanuit liefde naar hun kind en willen het beste voor hun kind. Opvoeden willen ze zo goed mogelijk doen. Ook kinderen gaan niet expres tegen verwachtingen van hun ouders in. Beide partijen hebben reden te handelen zoals ze doen. Leidt dit echter tot problemen bij kinderen, dan kan het helpend zijn als een kinder- en jeugdtherapeut tijdelijk meekijkt met ouders en kind om inzicht te geven in wat er speelt en hoe daar handiger mee om te gaan. Dan staat Duim Voor Jou, praktijk voor psychosociale kinder- en jeugdtherapie in Veldhoven, voor u klaar. Want uiteindelijk wil toch iedereen gelukkige kinderen!

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op!
Ga naar contactpagina

Platanenlaan 21
5507 ME  Veldhoven

(+31) 6 5100 1943
info@duimvoorjou.nl
NFG lidnummer: 8543
RBCZ licentienummer: 170677R
SKJ nummer: 140002027

Kvk nr.: 66542189
AGB praktijkcode: 90062567
AGB zorgverlenercode: 90103172